Prodaja airbag

Vazdušni jastuci u automobilu - airbagovi

Kako rade vazdušni airbagovi?

Vazdušni jastuci spašavaju živote, ali mogu da budu i opasni jer se otvaraju velikom silinom pa mogu da povrede. Danas ih ima gotovo svaki automobil, ali još uvek vladaju i brojne zablude.Tek su devedesetih počeli masovno da se primenjuju.Osnovna ideja je prosta – senzori u slučaju udesa šalju signale centralnoj jedinici (kompjuteru), koja ih obradi i ukoliko proceni da postoji potreba za aktiviranjem, šalje signal vazdušnom jastuku da se otvara.Vazdušni jastuk se aktivira pirotehnikom – narodski rečeno, malom eksplozijom. Električnim putem pali se smeša nekoliko supstanci koja tokom sagorevanja oslobađa gas azot, kojim se napuni jastuk i to za samo 20-30 milisekundi.Sam vazdušni jastuk je napravljen od sintetičkog kompozitnog platna, sa ventilacionim otvorima za ispuštanje gasa, kako bi se dobio efekat amortizacije prilikom kontakta sa putnikom. Bez ovih otvora, putnici bi imali osećaj da su udarili glavom u zid.

Pogledajte kategoriju AIRBAGOVI I POJASEVI

„Odluka“ o aktiviranju

Neretko se dešava da automobil pri udesu pretrpi značajna oštećenja, a da se vazdušni jastuci ne otvore.Takođe, moguće je da automobil udari u neki stub, koji će prodreti u motorski prostor, ali neće doći do aktivacije jastuka, zato što je kompjuter procenio da sila usporenja nije bila potrebnog inteziteta.Jednostavno, vazdušni jastuk je tu da vas zaštiti u situacijama kada se proceni da sigurnosni pojas nije dovoljan.Da li će se airbag aktivirati ako pojas nije vezan?Da, hoće. Vazdušni jastuk će se aktivirati i ako sigurnosni pojas nije vezan.Stručnjaci, proizvođači i inženjeri tvrde da se vazdušni jastuci aktiviraju bez obzira na to da li su vozač i putnici vezani.Obzirom da se vazdušni jastuci otvaraju velikom brzinom, moguće je da dođe do povreda, naročito ukoliko niste vezani, ne sedite pravilno ili sedite suviše blizu. Posebno je opasna pozicija sa nogama na prednjoj konzoli, koju obožavaju pripadnice lepšeg pola. Ukoliko tada dođe do otvaranja jastuka, povrede nogu, kukova i kičme mogu da budu veoma opasne.Takođe, izuzetno je opasno ukoliko npr. majka na suvozačkom mestu drži dete u krilu.Mogućnost aktiviranja vazdušnog jastuka je još jedan od razloga da pravilno držite volan. Ukoliko upravljač držite jednom rukom na tzv. poziciji 12 sati ili na neki drugi „mangupski“ način, postoji dobra verovatnoća da ćete pretrpeti povrede kada airbag grune svom silinom.Usled silovitog otvaranja postoji mogućnost nastanka oderotina na licu ili rukama, oštećenja sluha (eksplozija izaziva buku i do 175 dB), povreda oka, nosa, vilice, prstiju ili vratnih pršljenova. Pošto se jastuk naduvava vrelim gasom koji se oslobađa hemijskom reakcijom, zabeležene su i opekotine na licu ili rukama.Između tela i mesta odakle izlazi jastuk treba da bude najmanje 25 cm za vozača i 35 cm za suvozača. Upravljač nipošto ne držati za krakove ili za vrh, već za obod na tzv. poziciji 10 i 14 sati ili niže.U kritičnim situacijama ne koristiti sirenu – tada lako može doći do teškog preloma ruke ukoliko dođe do sudara. Suvozači često imaju naviku da u opasnim situacijama refleksno ispruže ruke ka prednjoj konzoli kako bi se zadržali – kada se aktivira vazdušni jastuk, posledice mogu da budu više nego ozbiljne.

Nisu zamena za pojas!

Na vazdušnim jastucima ćete naći oznaku SRS - „Supplemental Restraint System“, što znači da je reč o sistemu koji služi kao ispomoć sigurnosnom pojasu, a ne kao njegova zamena. Ukoliko niste vezani postoji mogućnost da se podvučete pod vazdušni jastuk i da tako zadobijete ozbiljne povrede nogu.

Može li vazdušni jastuk da se pokvari?Naravno, kao i sve drugo. Uglavnom je problem vrlo lako rešiv (npr. kvar senzora prisustva suvozača ili korodirani kontakti), ali obavezno posetite servis ukoliko se upali lampica.Da li su svi na broju?Obzirom da je njihova zamena veoma skupa, vlasnik slupanog automobila često samo popravi mesto odakle je vazdušni jastuk izašao, ne ugrađujući novi. To može biti veoma opasno prilikom kasnijeg učestvovanja u saobraćaju a nažalost, postoje razni načini da se sistem prevari i podesi tako da lampica za upozorenje na neispravan „airbag” na instrument tabli ne svetli. Inače, kada je sve ispravno, lampica treba da se upali prilikom davanja kontakta i da se ugasi nakon nekoliko sekundi.

Pojava dima kod aktivacije?Dim koji se javlja nakon otvaranja vazdušnog jastuka potiče od posebnog praha koji služi kao lubrikant – smanjuje povrede zbog trenja jastuka i kože putnika. Ovaj prah je bezopasan.

Korisnost?

U njihovu korisnost nema sumnje. Mnogo puta do sada odigrali su ključnu ulogu u spašavanju života putnika u automobilu i predstavljaju do sada jedan od najnaprednijih iskoraka kada je u pitanju bezbednost putnika.Baš zbog toga veoma je važno brinuti o njihovoj ispravnosti. Kada kupujete polovan automobil trebalo bi proveriti njihovo stanje, a kada kupujete nov automobil neke manje kategorije, u tzv „klot varijanti“, obavezno izdvojte dodatna novčana sredstva kako bi sve buduće putnike zaštitili jastucima.