AUTOMATSKI I MANUELNI MENJAČ

AUTOMATSKI I MANUELNI MENJAČI-kako rade, razlike i osobine

Automobil sa manuelnim menjačem ima ručicu koja ima obeležen broj brzina (R,1,2,3,4,5,6) kao i smer kretanja od najmanje do najveće brzine i rukverca. Nalazi se kod prednjih sedišta i prilagođen je vozačevoj strani. Koristi se uz kombinaciju nožnih pedala i ručnih pokreta ručice u zavisnosti od brzine kretanja vozila i stepena transmisije. Kada trebate da promenite brzinu u veći ili manji stepen prenosa zavisno od potrebe vrsi se pritisak na pedalu kvacila.

Automobili sa automatskim menjačem su dosta lakši za upotrebu. Ručica automatskog menjača ima isti položaj u automobilu kao i automobili sa manuelnim menjačem. Vrh ručice automatskog menjača obeležen je sa slovnim oznakama(P,R,N,D,S) Sa oznakom „D“(eng.drive) pokrećete i vozite automobil sa automatskim menjačima. Ovakvi automobili imaju samo dve pedale,a to su gas i kočnica.

PITATE SE KOJI JE MENJAČ EFIKASNIJI?

Za korisnika manuelnog menjača zavisno od njegovih navika i načina vožnje od 5% do 15% njih ima nižu potrošnju goriva u odnosu na automatski menjač. Ova procentualno izražena cifra može da varira zavisno od uslova puta i navike vozača.

Automobili sa automatskim menjačem su konstrukciono teža,pa samim tim imaju veću potrošnju goriva. Sam složeniji sistem i motor nedaju izbor kojom brzinom ćete da vozite! Već automatski menjač sam prebacije u veću ili nižu brzinu u zavisnosti od broja obrtaja i brzine kretanja vašeg automobila.

Pogledajte DELOVE MENJAČA u ponudi

ODRŽAVANJE I SERVIS MENJAČA

Manuelni Menjač-dug vek trajanja uz minimalna i redovana ulaganja garantuju veliki broj pređenih kilometara. Takođe same popravke manuelnog menjača su ekonomski prihvatljive uz veliki lager polovnih i novih delova koji su nam dostupni.

Automatski menjač-automatika je dosta zahtevnija zbog složenog mehaničkog i električnog sklopa koji zahteva češće održavanje. Pa samim tim dobijate još jedan godišnji trošak koji zahteva posetu specijalizovanim servisima za održavanje automatskih menjača.

KOJI JE AUTOMOBIL LAKŠE VOZITI

Manuelni menjači po svojoj osobini se teško koriste jedino ako ste početnik u vožnji automobila. Pogotovo problem nastaje kada početnik ne postiže usklađivanje svojih pokreta noge na kvačilo i ručice menjača, kočnice.Automatski menjač je sam po sebi lagan za upotrebu jer samo birate mod vožnje P/N ili D ili R.

Prilikom upotrebe starijih polovnih automobila sa manuelnim menjačima kod početnika nastaje problem jedino kod kretanja uzbrdo pod velikim nagibom. Ovom veštinom kretanja uzbrdo možete lako ovladati i kao početnik ukoliko imate na vašem automobilu automatski menjač koji prilikom kretanja uzbrdo puštanjem nožne kočnice automobil ima zadršku od par sekundi da ne krene unazad.Vožnja u gustom saobraćaju može biti prilično iscrpljujuća pogotovo sa automobilom koji poseduje manuelni menjač zato što stalno morate razmišljati o startnoj brzini uz korišćenje sve tri papučice sa ručicom menjača.Ukoliko ste u istoj situaciji sa automobilom koji ima automatski menjač sve daleko lakše obavljajte bez suvišnog zamaranja.

Na kraju utisci mauelni ili automatski menjač ?

Manuelni menjači vozačima nude veću kontrolu nad vozilom pogotovu u zimskom periodu, jer jedino sa manuelnim menjačem možete izabrati brzinu u kojoj ćete voziti vaš automobil. Takođe dobijate izoštreniji osećaj kada je najbolje da promenite brzinu na menjaču u skladu sa vašim potrebama. Takođe uz korišćenje manuelnog menjača dobijate bolji fokus na vašu vožnju.Automatski menjač će za vas automatski odabrati brzinu koja nemora da bude uvek najbolji izbor. Samim tim nije baš najpogodniji za osobu koja voli potpunu kontrolu nad vozilom. Takođe prilikom duge i iscrpljujuće vožnje automobila sa automatskim menjačem kod vozača se javlja manja koncentracija.Koji menjač ćete odabrati vaša je odluka jedino i najbitnije u svemu je redovno održavanje koje može da preduhitri skupe i komplikovane kvarove na vašem automobilu. Nadamo sa da smo vam bar malo pomogli da napravite pravu odluku koji menjač izabrati prilikom kupovine automobila.