Dezinfekcija automobila u doba korone (COVID 19)

Ukoliko tokom aktuelne pandemije korona virusa često koristite automobil, potrebno je da dobro dezinfikujete vaš automobil. Ukoliko ne vršite dezinfekciju unutrašnjosti automobila dolazite u opasnost da se vi i vaši putnici zarazite COVID 19 virusom.

Potrebno je redovno čistiti unutrašnjost vašeg prevoznog sredstva kako bi se čistoća kabine održala na najvišem nivou. Time se smanjuje verovatnoća da ćete se vi ili vaši putnici zaraziti korona virusom.  To je u ovo vreme važnije nego ikad pre.

Kako biste sprečili širenje svakog virusa, uključujući i koronu, trebalo bi da uvek imate pri ruci bočicu sredstva za dezinfekciju, kao i paket vlažnih maramica za čišćenje različitih površina.

Nikako ne bi trebalo da koristite izbeljivač ili vodonikov peroksid jer mogu trajno da oštete plastiku i ostale materijale od kojih su napravljene upravljačke ploče automobila, sedišta.

Sredstva za dezinfekciju i šta čistiti!

Za čišćenje kabine u vozilu najbolji su preparati za dezinfekciju na bazi alkohola. Najidealnije da procenat alkohola (etanola) iznosi  minimun 60 dok je 70% rastvor alkohola najidealniji.

Dezinfekcionim preparatima je potrebno prebrisati sve one površine sa kojima se pre, u toku i nakon završene vožnje, najviše dolazi u kontakt.

Dakle vlažnom tkaninom na kojoj se nalazi dezinfekciono sredstvo prebrišite:

  • ručice za otvaranje vozila
  • volan
  • sve dugmiće na kontrolnoj tabli
  • ručicu menjača
  • podizače stakala
  • stakla
  • pojaseve i njihove kopče

Nije potrebno  grubo trljati površine. Dovoljno je da ih temeljno prebrišete nekoliko puta uz umeren pritisak ruke.

Kako je pranje ruku u ovom momentu najvažnij preventivni korak u subijanju korona virusa, perite ih gelom za suvo pranje ruku ili u krajnjem slučaju brišite ih vlažnim maramicama.

Takođe potrebno je da vozač i svi putnici u toku trajanja vožnje nose zaštitne maske.

I pored svega navedenog dok traje pandemija #ostanikodkuće

I najbitnija stvar nosite zastitne maske i rukavice!