Dizne i simptomi kvara na diznama

Ubrizgavanje goriva kod savremenih automobila obavlja se pomoću elektromagnetnih dizni za ubrizgavanje čiji je zadatak da rasprše mešavinu goriva i vazduha u obliku finog mlaza.

Sistem ubrizgavanja goriva,a naročito brizgaljke su veoma osetljive na prljavštinu koja se nalazi u sistemu. Najčešći uzrok zaprljanosti dizni su nečistoće koje su na razne načine dospele u sistem, bilo putem dovoda goriva ili putem dovoda vazduha. Nekvalitetno gorivo, neredovna zamena filtera goriva i filtera vazduha uzrokuju pojavu čestica koje stvaraju probleme pri prolasku smeše vazduha i goriva kroz sitne otvore brizgaljki. Zaprljane dizne ne mogu pravilno da rasprše gorivo već se stvaraju krupnije kapljice.Kao preventivu problema sistema za ubrizgavanje neophodno je redovno menjati filter goriva i filter vazduha. U većini slućajeva izbor kvalitetnog goriva i redovna zamena filtera omogućiće nesmetan i efikasan rad sistema dugi niz godina.Simptomi koje možete primetiti kada su Vam dizne zaprljanje su: povećana potrošnja goriva, gubitak snage, otežano startovanje motora, neravnomeran rad na leru, trzaji u vožnji.

200 000 do 300 000 km je kilometraža koju dizne obično  izdrže u modernim dizel motorima sa Common Rail sistemom. Nek dizne izdrže manje npr. Delphi, dok Simens i Denso duže.

Nema pravila kako dolazi do oštećenja sistema ubrizgavanja. Bosch, Siemens, Delphi, Denso sistemi – svaka od njih radi drugačije i osetljiva na druge nedostatke. Kvalitet goriva, vazduh u sistemu goriva prouzrokuje oštećenje piezo elemenata ili nepravilno sklapanje može prouzrokovati oštećenja dizni, injektora.

Pogledajte kategoriju DIZNE

Moderni dizel motori su opremljeni osetljivim sistemima za čišćenje izduvnih gasova. Sistem za pečišćavanje izduvnih gasova DPF -filter se brže zapuši  kao rezultat problema sa sistemom ubrizgavanja. Ostaci nesagorelog goriva dolaze  do izduvnog sistema. Tako u slučaju zapušenja sistema za prečišćavanje izduvnih gasova obavezno prekontrolisati i dizne.

Najgora stvar koja može da se desi je topljenje klipa. Što više goriva u cilindrima, to je veća temperatura. Visoka temperatura u cilindru može dovesti do topljenja i uništenja klipa, što može biti pogubno za motor. Sledi skup remont motora ili zamena motora.

Naš savet je da čim primetite neki od ovih simptoma odete do servisa i uradite kontrolu dizni.