ESP sistem

ESP (Electronic stability control)

ESP je kompjuterska tehnologija koja poboljšava stabilnost vozila otkrivanjem smanjenje gubitka vuče (klizanje). Kada ESP otkrije gubitak upravljanja, automatski se aktiviraju kočnice kako bi upravljala vozilom.

Kočnice se automatski primenjuje na točkove pojedinačno, tj. kad kompjuter vidi koji točak treba da uspori. Neki noviji ESP sistemi smanjuju i snagu motora, dok se ne povrati kontrola nad vozilom.

Tokom normalne vožnje, ESP radi u pozadini i kontinuirano prati upravljanje i smer vozila. ESP interveniše samo kada otkrije gubitak upravljanjčke kontrole, tj. kada vozilo ne ide tamo gde upravljač upravlja.

Pogledajte ponudu iz kategorije Kočioni sistemi.

U istoriji ESP sistemu nije puno trebalo da izađe na svetlost dana, za samo par godina je počeo ESP sistem da se usavršava od 1987 do 1992 i prvi koji su ga primenili bili su Mercedes-Benz, BMW i Toyota.

ESP kao sistem često ide sa ABS sistemom i nikad ne dolazi samo taj sistem u paketu automobila. Kad automobil ima ESP sistem on će prepreku zaobići bez zanošenja, dok će se automobil bez ESP oteti kontroli i završiti pored puta.