Kako funkcioniše start-stop sistem?

Start-stop sistem funkcioniše vrlo jednostavno. Kada se zaustavite i izbacite menjač iz brzine, ovaj sistem isključi motor, a prilikom pritiska na kvačilo kako biste ubacili u prvu brzinu on startuje motor.

Suština sistema je nepotrebno trošenje goriva dok automobil stoji u mestu. Proizvođači kažu da ovaj sistem u automobilu može da se uštedi od tri do 10 odsto goriva. Vozače najviše brine jeste mogućnost kvarova zbog učestalog startovanja i gašenja motora. Pošto anlaser sa start-stop sistemom mora da pokrene motor neuporedivo više puta nego kod klasičnog automobila. Proizvođači kažu da nema potrebe da vozači brinu o učestalom kvarenju anlasera zato što je konstruisan tako da izdrži mnogo više stertovanja. Ovaj sistem prima informacije od brojnih senzora i drugih sistema. Npr, od senzora koji mu kaže da je menjač u leru, senzora brzine, broja obrtaja, temperature motora, kabine i spoljašnje temperature… Takođe prima informacije i od senzora koji prate sam akumulator. Sa svim gore navedenim, kompjuter će odlučiti kada da gasi motor. Na primer, neće ga gasiti ukoliko ste tek krenuli i motor još nije dostigao radnu temperaturu. Neće ga gasiti ako se motor suviše greje pri vožnji u saobraćajnoj gužvi, pa je potrebno da ventilator hladnjaka neprestano radi.Ukoliko istovremeno imate uključeno previše potrošača u automobilu, sistem može da odluči da ne gasi motor kako ne suviše opteretio akumulator. Ako je spoljašnja temperatura suviše niska ili suviše visoka, start-stop sistem takođe može da bude deaktiviran. Što se tiče automatskog paljenja motora kod vozila koje poseduje manuelni menjač, upaliće se kada pritisnete kvačilo da biste ubacili menjač u brzinu,a kod automobila koji poseduje automatski menjač motor se startuje kada podignete nogu sa papučice kočnice ili kada dodirnete gas.

Evo još nekih razloga zbog kojih start-stop sistem može da se deaktivira:

  • Sigurnosni pojas nije vezan
  • Nije postignuta zadana temperatura u kabini (na klima uređaju),
  • Otvorena hauba, otvorena vrata,
  • Automobil na oštroj uzbrdici/nizbrdici,
  • Uključen sistem za pomoć pri parkiranju

 

Kako akumulator funkcioniše kada je auto ugašen?

Ukoliko su upaljeni npr. farovi, radio, navigacija, brisači i slično, a motor ne radi, mnogi vlasnici strahuju da će se akumulator isprazniti ako dugo stoje. Automobili sa start-stop sistemom koriste posebne akumulatore koji su prilagođeni ovakvim uslovima. Start stop sistem prati stanje akumulatora i čim oseti da mu je napunjenost pala ispod određene granice, upaliće motor. Postoje i razlike u punjenju ovih akumulatora u odnosu na klasične, što je još jedan od razloga što u auto sa start-stop sistemom ne treba stavljati klasičan akumulator. Običan akumulator može da funkcioniše, ali običan akumulator treba koristiti samo u slučaju krajnje nužde, pošto može doći do raznih negativnih privremenih i trajnih kvarova u zavisnosti od programa koji kontroliše rad start-stop sistema.

Postoje situacije kada ovaj sistem može da startuje motor dok čekate na semaforu i uopšte ne očekujete da do toga dođe.

Evo nekih razloga: pomerili ste volan, porasla-pala je temperatura u kabini, akumulator se ispraznio do granice na kojoj treba da počne da se puni, podigli ste nogu sa kočnice.

Ovim tekstom smatramo da smo Vam barem malo predočili princip rada start-stop sistema koji svakim novim modelom automobila je sve bolji i usavršeniji.