Kompresor klime. Simptomi kvara

Možda će vam zvučati čudno, ali i klima je postala jedan od važnijih faktora sigurnosti u saobraćaju. Kako? Zna se da je koncentracija mnogo bolja pri nižoj temperaturi u vozilu nego kada vas guši 35 ili 40 stepeni, što znači i da su vozači koji imaju klima uređaj u vozilu bolje fokusirani na vožnju.

Simptomi kvara kompresora klime

Neke od simptoma dotrajalog kompresora klime u automobilu je čudan zvuk, struganje i cviljenje koji stižu iz područja motora automobila. Ponekad je i loša montaža kompresora krivac za pucanje spojke, što utiče na čitav kompresor klime, pa je ovo još jedna stvar kojoj  treba dati do značaja. Postoje slučajevi da u sistemu kompresora ima komadića metala, što naravno uzrokuje kvar. Iz tog razloga prilikom popravka je potrebno dobro očistiti čitav sistem kompresora jer ako metal uđe u novi kompresor, sve može biti pogubno za nov komresor klime.

Postoje slučajevi kada kompresor 'žviždi', a nakon toga vozači primete da klima ne hladi. Potom je napune plinom, ali žviždanje  se ubrzo vrati, a plin traje eventualno do godine dana. U čemu je stvar? Kompresor pušta i vjerojatno će ga trebati zameniti.

Pogledajte kategoriju RASHLADNI SISTEM

Kod ispravnog kompresora klima se neće upaliti u slučaju da nema dovoljno plina, ali ako je njegov sustav oštećen, on će se paliti i zbog nedostataka plina ostati i bez podmazivanja i zbog toga dodatno stradati. Ventilator klime i njegov relej koji ga uključuje može biti jedan od simptoma što neće klima da se uključi.

U nekim slučajevima dovoljna je zamena dotrajalih delova. Ako ste u svom vozilu čuli čudne zvukove kakvi su gore opisani, najbolje je da ljubimca odvedete na pregled kako bi stručnjak odredio o kakvom se kvaru radi. Ako je dotrajala spojka, možete trljati ruke od zadovoljstva jer ste dobro prošli. Naime, u tom slučaju radi se o najjeftinijem kvaru. Međutim, ako je potrebna zamena čitavog kompresora, to će vas prilično koštati. Nakon zamene kompresora sledi i punjenje novim plinom, a bilo bi dobro zamijeniti i sve filtre, pa  se cena zamene čitavog kompresora još više diže.

Dakle, kompresor klime na prvi je pogled jednostavan sistem, međutim ne toliko jednostavan da biste mogli pomisliti kako ćete sve rešiti u stilu 'sam svoj majstor'. Štoviše, treba potražiti kvalitetnog i usko specijaliziranog majstora za klima uređaje.

Naša preporuka radite redovno servis klime jedanput godišnje pre velikih vrućina najbolji period mart-april.