Održavanje automobila

Zanemariti održavanje automobila je vrlo opasno, ako se ne prate najvažniji delovi poput kočnica, amortizera ili guma.

Ne štedite na održavanju automobila!

Ublažavanje pada radne sposobnosti automobila postiže se redovnim servisiranjem. Ono je nužno kako bi se produžio životni vek automobila, a najveći problem su troškovi. Što je automobil stariji, a verovatnoća pojave kvara veća, kao da manje želimo ulagati u njegovo održavanje i skloniji smo preskočiti redovan servis. To je očito posledica značajnoga gubitka vrednosti automobila u poodmakloj dobi, zbog čega svaki trošak za popravku predstavlja značajan udeo u ukupnoj  vrednosti vozila. Razumljivo s ekonomskog gledišta, no umanjuje te sigurnost vožnje, posebno ako se zanemare najvažniji delovi automobila.

Postavlja se pitanje koji su to delovi i na čemu ne bismo trebali štedeti? Nikako ne na delovima i sklopovima koji omogućuju zadržavanje automobila na putu i kočenje.  U tom smislu, nije isto kupiti jeftini auspuh ili kočne pločice. Također, manje je opasno voziti sa starim uljem u motoru nego s dotrajalom kočionom tečnošću. Gume, amortizeri, kočioni i upravljački delovi moraju fukcionisati bezprekorno.

Guma vitalni deo svakog automobila

Zamena letnih guma zimskim ili obratno nužan je preduslov sigurnosti vožnje. Gume moraju imati odgovarajuću dubinu šare, podjednaku istrošenost na svim točkovima i ne bi trebale biti starije od osam godina.

Redovna kontrola amortizera

Za razliku od guma, kod amortizera verovatnoća pojave kvara daleko je manje ovisna o eksplataciji. Konkretno, to što jedan amortizer radi dulje od drugog, ne znači da ima i veću verojatnoću pojave kvara. Zbog toga je teže predvidjeti njihovo otkazivanje i potrebno ih je, bez obzira na godine, redovito kontrolisati. Također, važno je amortizere menjati u paru zato što su njihove funkcije međusobno zavisne. Zato proizvođači ne daju garanciju za pojedinačni amortizer nego samo za par.

Kontrola kočionog sistema

Važnost održavanja kočnog sistema nije potrebno naglašavati. Potpuno otkazivanje je retko uzrok prometne nesreće, no uzrokom mogu biti različite nepravilnosti u radu kao što su nejednako kočenje levih i desnih točkova, potrošenost pločica i diskova, stara kočiona tečnost, napuknuta creva itd. Posebno treba naglasiti kočionu tečnost koja predstavlja mali izdatak, a dotrajala zbog sadržaja vlage gubi svojstva i čini kočni sustem vrlo osetljivim na kočenje. Nemojte štedeti ni na kočionim pločicama, posebno ako često vozite autoputem gde su brzine veće, a kočenja intenzivnija.

Pratite signalne lampice

Noviji automobili sa modernim elektronskim sistemima upozoriće vas na kvar ključnih sklopova kao što su kočnice, podmazivanje, hlađenje motora ili na gubitak pritiska u gumama. Stoga obratite pažnju na signalne lampice na instrument tabli.

Crvena boja lampice je rezervisana za naglašavanje opasnosti. Simboli pritiska ulja u motoru, punjača akumulatora, kočnica, termometra, vazdušnog jastuka, sigurnosnog pojasa, ABS sistema itd. koji ako ne gase ili trepere tokom vožnje znak su da je potrebno što pre zaustaviti automobil i otkloniti kvar.

Žuto lampica znak je upozorenja, napomene ili određene greške na nekom delu vozila.

Bitno je naglasiti da do promena u mehaničkim svojstvima delova, a onda i kvarova ne dolazi samo zbog trošenja u vožnji. Nastaju i kao posledica korozijskih procesa i zamora materijala. Zbog toga kako vreme odmiče automobil je u celini sve podložniji kvarovima bez obzira na intenzitet korištenja. Prema tome je potrebno prilagoditi raspored i obim postupaka održavanja. Na starijem automobilu ne isplati se štedeti.