PROBLEMI SA CENTRALNOM BRAVOM

PROBLEMI SA CENTRALNOM BRAVOM – KAKO IH REŠITI

Danas gotovo svi novi modeli automobila imaju ugrađenu centralnu bravu. Zbog toga nam je sada omogućeno da uz pomoć samo jednog dugmeta možemo otključati sva vrata na autu. Međutim, iako je danas ovaj sistem dosta razvijen, nisu tako retki problemi sa centralnom bravom. Zato, ukoliko imate auto sa centralnom bravom pročitajte u nastavku na koji način možete rešiti potencijalne probleme.

KAKO FUNKCIONIŠE CENTRALNA BRAVA

Pogledajte kategoriju KLJUČEVI I BRAVE

Svaki proizvođač automobila ima neku svoju verziju centralne brave. Ali, u suštini princip rada svih brava je isti. Naime, centralna brava ima elektromotor koji se pokreće pomoću daljinskog upravljača. Odnosno, daljinski upravljač je jedan od glavnih uređaja koji omogućava zaključavanje i otključavanje brave.

Takođe, centralne brave se mogu i naknadno ugraditi u bilo koji model automobila. Potrebno je samo obezbediti materijal, odnosno elektromotor koji će biti povezan sa daljinskim. Veoma često automobili nemaju ugrađenu centralnu bravu na gepeku. Ali, ovaj problem se brzo može rešiti dodatnom ugradnjom.

NAJČEŠĆI PROBLEMI SA CENTRALNOM BRAVOM

Prema iskustvu vozača, najčešći problemi sa centralnom bravom su kvarovi na samoj bravi ili elektro motoru. Ukoliko se desi da otkaže elektromotor, postoje male šanse da se on popravi, a kupovina novog je prilično skupa investicija. Najčešći razlog za propadanje elektormotora je gubitak snage. I zbog toga ne može da otključa brave.

U slučaju problema sa samom bravom, često se dešava da prašina i prljavština ne dozvoljavaju otključavanje. Zato je neophodno očisititi brave.Čišćenje brave zahteva njenu demontažu, rasklapanje, čišćenje pomoću posebnih sredstava i vraćanje brave. Iako ovaj postupak zvuči jednostavno, treba voditi računa da ne dođe do oštećenja prilikom skidanja i ponovne ugradnje brave.

Prilikom otkljucavana automobila ne dozvolite da neko pre toga povuce kvaku za otvaranje vrata zato sto tada dolazi do preskakanja elektro motora u bravi i moguceg trajnog kvara.

ZAMRZNUTA BRAVA

Nije retkost da usled niskih temperatura brave zalede. Ukoliko se to desi, nije moguće otključavanje ni pomoću daljinskog, niti ključa. Zato je neophodno pre otključavanja odlediti brave. Ali, ono što je važno napomenuti to je da u slučaju zaleđene brave nikad ne pokušavate silom da otključate. Na taj način nećete ništa konstruktivno postići. Štaviše, možete slomiti ključ u bravi i napraviti sebi još veći problem.A ukoliko se nešto od ovoga desi, morate se naoružati strpljenjem. Ali i novcem. Zato se sila nikako ne isplati u slučaju zaleđene brave.Umesto da silom pokušate da otključate vrata auta, pokušajte sa nečim jednostavnijim i lakšim. Na primer, lakše ćete odlediti bravu, tj. otključati je ako ključ stavite malo gela za pranje ruku. Naime, ovo sredstvo može biti od velike pomoći ne samo za pranje ruku, već i u slučaju da je brava zaleđena jer sadrži alkohol. Kada gurnete ključ u bravu sačekajte par sekundi da alkohol iz gela otopi okolni led u bravi. A nakon toga okrenite ključ. Ukoliko i dalje primećujete da se brava teže otključava, izvadite ključ i ponovo nanesite gel.

U slučaju da nemate gel za pranje ruku i upaljač vam može pomoći u slučaju da želite odlediti bravu. Odnosno, pomoću upaljača zagrejte metalni deo ključa i potom ključ ubacite u bravu. Na ovaj način brava će se vrlo brzo odmrznuti. Samo pazite da se ne opečete dok zagrevate ključ.

SLOMLJEN KLJUČ U BRAVI – ŠTA DALJE

Ako ste pokušali da otključate zeleđenu bravu i pritom ste slomili ključ, onda se pripremite za zamenu brave. U tom slučaju pozovite bravara koji će izvaditi staru bravu i zameniti je novom.