Saveti za održavanje automobila

Automobili su veoma komplikovane mašine i nikako nije lako držati ih u dobrom i potpuno funkcionalnom stanju.Nikako nemojte ignoristi probleme, oni se sami od sebe neće rešiti.Ukoliko niste sami u stanju da otklonite kvar, obratite se servisu kojem verujete. Servisirajte vozilo prema uputstvima proizvođača i preporukama za naše uslove. Naši putevi i gorivo nisu ni blizu  Evropskim, pa servisne intervale propisane u servisnim knjižicama treba shvatiti veoma ozbiljno.

Vodite računa o intervalu zamene zupčastog kaiša i ulja u motoru. Ukoliko dođe do pucanja zupčastog kaiša, dolazi do sudara između klipova i ventila, pa je šteta koja nastaje mnogostruko veća od iznosa koji je potrebno izdvojiti za zamenu kaiša. Sa druge strane ulje u motoru pored podmazivanja odvodi toplotu sa klipa na blok, štiti od korozije i dejstva kiselina, te odstranjuje nečistoće iz motora. Stoga nikako nije pametno rastezati interval zamene – učinite to bolje pre nego posle propisane kilometraže.

Birajte prometne pumpe jer se gorivo brže istače iz podzemnih cisterni i ima manje nataložene vode. Ako vidite da cisterna istače gorivo zaobiđite pumpu u širokom luku jer se talog u gorivu neće smiriti bar 4-5 sati.

Nemojte štedeti na ulju za motor. Živimo u zemlji gde se i pakovanja falsifikuju, pa ni kupovina u neproverenim radnjama nije najsjajnija ideja. Renomirane prodavnice ili direktni uvoznici manje su skloni upuštanju u igre ove vrste, pa je odvajanje kojeg dinara više, obično dobra investicija. Isto važi i za zupčasti kaiš i njegove zatezače (španere).

Kontrolišite svetla redovno. Ona su izuzetno važna da po mraku vidite kuda idete, ali isto tako i da vas drugi uoče. Često se dešava da iz čiste lenjosti vozači ne podese visinu bacanja svetlosnog snopa pa noću imaju slabiji pregled situacije, a visoko podešeni farovi ometaju druge učesnike u saobraćaju. Takođe se dešava da se farovi ne očiste od blata i prljavštine, te vozači nista ne vide ispred sebe pri vožnji.

Kontrolišite stanje guma bar jednom mesečno i nikako ne zaboravite rezervni točak – jako je loše ukoliko utvrdite da je izduvan tek kada vam zatreba. Osnovna stvar je kontrola pritiska u njima jer se on menja u zavisnosti od spoljašnje temperature. Nizak pritisak povećava potrošnju i trošenje gazne površine, prevelik se nepovoljno odražava na udobnost vožnje i vozne karakteristike. Pritisak u pneumaticima treba da je u skladu sa preporukom iz uputstva za upotrebu – neki automobili pritiske u prednjim i zadnjim pneumaticima imaju istaknute na nalepnicama u okviru prednjih vrata ili poklopca rezervoara. Druga stvar je dubina šara, koja ima svoj propisani minimum. On je obično 1,6 mm ali je preporučljivo promeniti pneumatike čim se dubina šara spusti na 2 mm.

Držite nivo tečnosti za vetrobran, ulja, rashladne tečnosti i ulja za kočnice na maksimumu, ali nikako preko njega. Nemojte čekati da se upali signalana lampica za upozoravanje jer je tada veoma povećan rizik od nastanka štete. Pri merenju nivoa ulja važno je da se vozilo nalazi na horizontalnoj podlozi, i da se kontrola vrši kod hladnog motora, odnosno najmanje 15 minuta nakon zaustavljanja motora. Treba reći da postoje i vozila kod kojih se kontrola vrši na toplom motoru iako su ona definitivno u manjini.

Zamenite brisače sa istrošenim metlicama. Pre kupovine novih ipak proverite da se neka nečistoća nije zaglavila na gumicu brisača. Usled lenjosti ili neznanja korisnika, mnoga su vetrobranska stakla dobila oštećenja ...

Iglicom podesite prskalice tako da adekvatno usmeravaju mlaz tečnosti na vetrobransko staklo.

Kod starijih vozila, pored obavezne opreme (komplet za prvu pomoć, trougao, uže, set sijalica), potrebno je imati i aparat za gašenje požara jer se usled starenja povećava rizik od izbijanja požara na električnoj instalaciji.

Na redovan tehnički pregled takođe treba otići par dana ranije (moguće je i do 30), kako bi bilo vremena da se eventualne neispravnosti otklone pre isteka registracije.

Kod mehaničara treba ići i radi redovnog pregleda kako bi se sprečili veći kvarovi, a ne samo kada se primeti neka neispravnost u vožnji ili kada vozilo stane.

Ukoliko se planira duži put i period, desetak dana pre toga obavezno otići u servis, kako bi bilo dovoljno vremena da se pregleda vozilo, ustanovi šta je potrebno uraditi, nabave potrebni delovi i obave radovi, bez nepoterbnog pritiska na servisera i gubljenja živaca.

Nikako ne otvarajte čep na pregrejanom motoru. Sačekajte da se motor ohladi, pa ga tek onda odvrnite čep. U suprotnom rizikujete opekotine po rukama ili čak licu. Kada započnete sa odvrtanjem čepa, činite to veoma oprezno. Potom sipajte antifriz, pokrenite motor i izvršite još jedno dolivanje nakon par minuta rada motora na praznom hodu.