Simptomi kvara poluosovine

Jeste li znali da se poluosovine još nazivaju i drugim nazivom – poluvratilom? Kako ga god zvali, ovaj deo zajedno sa homo kinetičkim zglobom predstavlja veoma važan element konstrukcije svakog putničkog ili teretnog automobila. Osim sigurnosti, ovaj sklop delova bitan je i za performanse samog vozila, stoga možemo i sami zaključiti kako se radi o delovima koje nikako ne smemo zanemariti i prepustiti slučaju.

Kada je vreme za zamenu poluosovine?

Čemu zapravo služi poluosovina? Ona služi za prenos obrtnog momenta, odnosno poluosovina služi za prenos obrtnog momenta od glavnog prenosa s diferencijalom do pogonskih točkova. Poluosovine se obično dele na tri vrste – polurasterećene, tri četvrtine rasterećene i potpuno rasterećene. Kada govorimo o rasterećenosti mislimo na to koliko je poluosovina rasterećena od naprezanja na savijanje. Ona vozila koja imaju tri četvrtine ili polurasterećene poluosovine su obično manje nosivosti i imaju manju težinu, masu. Ipak, tada se uglavnom radi o polurasterećenim poluosovinama jer se tri četvrtine rasterećene poluosovine danas veoma retko koriste. Kod vozila koja mogu podneti veliku nosivost te imaju veću masu koriste se poluosovine koje su potpuno rasterećene.

Pogledajte kategoriju POLUOSOVINE

Poluosovine se izrađuju od legiranog čelika i to termičkom obradom kako bi se dobio deo koji je veoma čvrst i stabilan. Svaka poluosovina se sastoji od dva dela, odnosno unutrašnjeg (menjač) i vanjskog (točka). Vanjski je nazubljen i radi tako da se uglavljuje u unutrašnji deo te ovaj sustav funkcioniše na ovaj način tokom  vožnje. Poluosovina se dakle tokom vožnje kontinuirano skraćuje i produljuje te je bitno da celi sustav bude dobro podmazan. Međutim, iako se često na ovo pazi, zbog stalnih radnji koje se ponavljaju dolazi do istrošenosti delova.

Kada se sredina osovine podigne, osetit će se malo lufta. Međutim, ne sme biti previše labavo. Ako je previše labavo, vreme je da promenite poluosovinu. Uz ovaj, postoji još nekoliko načina kako možemo saznati da je treba zameniti. Podignemo točak na dizalicu i povučemo ručnu kočnicu. Ako u tom položaju možemo celi kotač zavrteti za oko 10 centimetara od krajnje desne do krajnje leve strane, znak je da treba promeniti poluosovinu. Ako imate sreće, možda nije stvar u celoj poluosovini već u homokinetičkom zglobu koji ima manžete te je u nekim slučajevima potrebno zameniti samo njih (homokinetički zglob se nalazi s obe strane poluosovine). Međutim, neka vozila su osmišljena tako da kada dođe do problema u ovom delu, nema više opcija i zamene jeftinijeg dela već je potrebno promeniti celu poluosovinu.

Uz već nabrojeno, problemi s poluosovinom javljaju se i kao lupkanje te kao čudni zvukovi prilikom rada motora, pre svega kada je vozilo pod većim opterećenjem, primjerice kada se penjete uz brdo ili vozite nekakav veći teret. Zvuk i lupanje koje se čuje obično dolazi iz smera jednog od točkova, a također se može pojavljivati i nestajati s obzirom na to kako vrtimo volan, odnosno u određenom položaju se čuje, a u određenom ne čuje. Ovi simptomi mogu biti i znak problema s nekim drugim delovima, stoga je najbolje da, ukoliko čujete ili vidite koji od njih, odete do svog automehaničara čiji će vam stručan pregled reći u čemu je problem. Poluosovina je skup deo i ako se radi o njoj, nemojte se iznenaditi da vas izdatak priično mnogo košta.