ŠTA TREBA ZNATI O KLIMA UREDJAJU U AUTOMOBILU

ŠTA TREBA ZNATI O KLIMA UREDJAJU U AUTOMOBILU

Kao i svaki drugi sistem u automobilu i klima uređaj traži redovno održavanje.Nemojte čekati letnje vrućine da biste to učinili, nego je isprobajte na proleće. To će Vam dati dovoljno vremena da otklonite nedostatke. Uključite klimu pritiskom na dugme A/C, isprobajte da li dovoljno hladi, da li ventilator “duva” na svim brzinama…

Redovno menjajte filter

Za pravilno funkcionisanje klima uređaja u vozilu, najvažnija je redovna zamena filtera klime (ovaj filter se često naziva i filterom kabine, odnosno filer polena). Redovna zamena filtera bitna je i zbog toga što se u sistemu klima uređaja skupljaju bakterije.Uobicajna je zamena na 10-15.000 km. Kada zamenite filter, obavezno očistite i kućište u kom se on nalazi od lišća, insekata i ostalih nečistoća.

Dopuna gasa u klima sistemu

Ako je klima uključena i slabo hladi, nejverovatnije je u pitanju nedovoljna količina gasa. Vremenom mogu nastati mikro oštećenja na cevima i spojevima, tako da gas može vremenom cureti. Nedostatak gasa se najčešće manifestuje na taj način što se kompresor startuje, ali vazduh koji izlazi iz ventilacionih otvora nije hladan. U slučajevima kada u sistemu nedostaje velika količina gasa, kompresor se neće ni uključiti. Ako je ovo slučaj morate posetiti neki od specijalizovanih auto klima servisa, kako biste dopunili gas u klima uređaju. Pri tom, neophodno je proveriti da li postoji mesto gde gas curi i problem otkloniti. Normalno je da se gas u klima uređaju mora dopuniti posle 4 godine od dana proizvodnje automobila, pa ponovo na svakih 2-3 godine.

Redovno koristite klima uredjaj

Ako želite da produžite radni vek klima uređaja u Vašem vozilu, povremeno uključite klima uređaj. Na taj način će ulje, koje je pomešano sa gasom podmazati kompresor i poboljšati zaptivanje spojeva i mikro oštećenja na crevima. Preporuka je da klimu uključujete bar jednom nedeljno, čak i kada napolju nije toplo.

Iskljucite klimu pre nego što se parkirate

Nekoliko minuta pre nego što ugasite automobil, isključite klimu,ali ostavite uključenu ventilaciju. Tokom rada klime, stvara se vlaga na isparivaču, što u velikoj meri pogoduje razvoju bakterija, mikro-organizama, buđi... Ako isključite klimu, a ostavite uključenu ventilaciju, ventilator će isušiti isparivač i u znatnoj meri usporiti razvoj bakterija. Dovoljno je da kada prilazite parkingu isključite klimu i ostavite uključenu ventilaciju. Osim navedenih problema ovo će sprečiti i pojavu neprijatnih mirisa koji dolaze iz ventilacije.

Voda ispod automobila

Voda ispod automobila dok je uključena klima nije problem. To je sasvim normalna pojava. Kondenzovana vlaga se pomoću cevi odvodi sa isparivača ispod automobila.

Voda u kabini

Voda u autu se može vrlo lako rešiti. Dešava se da se cev koja odvodi vodu sa isparivača zapuši, pa se voda zadržava na isparivaču i na kraju ulazi u kabinu. Najčešće se skuplja ispod tepiha na suvozačevoj strani.