Ulja za motorna vozila

Šta treba znati o motornom ulju?

Auto motora je složena mašina koja funkcioneše pod različitim temperaturama, zato je potrebno osigurati da ga napunite ispravnim motornim uljima za podmazivanje i zaštitu svih pokrenih delova od habanja i korozije, kao i od prljavštine i štetnih naslaga.

Šta zapravo znači kombinacija brojeva i slova na bočici od ulja?

Kao primer uzćemo 5W-30 ulje. 5 je viskozitet kada je hladno, ’W’ označava zimu, a 30 je viskozitet kada je motor na radnoj temperaturi. To je obično oko 100 C.

Zašto je potrebno menjati motorno ulje?

Kada motor zapaljuje gorivo, degradira ulje unutar motora. Redovno menjanje ulja u vašem motoru pomaže u uklanjanju štetnih kontaminacija i dopunjavanju aditiva koji su iscrpljeni.

Od čega je motorno ulje?

Motorna ulja variraju od proizvođača do proizvođača, ali generalno motorno ulje će se sastojati između 75-90% baznog ulja. Preostalih 10-25% sastoji se od aditiva koji pomažu u održavanju viskoznosti ulja na visokim temperaturama. Osnovno ulje određuje osnovne karakteristike motornog ulja, a aditivi pomažu u poboljšavanju vaznog ulja, ali i pomažu u održavanju osnovnog ulja i komponenti motora.

Da li treba koristiti dodatke za motorno ulje nakon kupovine?

Ne. Iz razloga što proizvođači prave savršenu ravnotežu ulja i aditiva. To znači da u vašem motoru ne biste trebali koristiti dodatke za ulje.

Pogledajte oglase za delove za motor

Koja je razlika između konvercionalnog i sintetičkog ulja?

Osnovno ulje unutar bilo kog motornog ulja je ili konvencionalno ili sintetičko. Ako je bazno ulje konvencionalno, to znači da je samo rafinirano od sirove nafte. Ako je bazno ulje sintetičko, to znači da je ulje prošlo kroz dadatni proces hemijskog inženjeringa. Dodatni proces daje ulju bolje osobine za upotrebu.

Mogu li se mešati ta dva tipa ulja?

Da. Proizvođači su takođe pažljivi da testiraju motorno ulje kako bi videli da li su kompatibilni sa drugim brendovima. To znači da dokle god koristite ulja istog SAE viskoziteta, možete mešati motorno ulje različitih proizvođača.

Može li koristiti sintetičko ulje u bilo koje vozilo?

Da. Nije bitno da li imate stari ili novi auto, motor ima veliku kilometražu ili ne. U bilo koje vozilo možete sipati sintetičko ulje.

Odakle dolazi mulj iz motora i šta je uzrok?

Svaki put kada koristite motor vašeg automobila, tokom sagorevanja može se formirati mulj na dru motora. Korišćenjem niskih kvaliteta ulja, a ne redovno menjanje vašeg motornog ulja i problema sa održavanjem, sve može dovesti do formiranja mulja unutar motora.

Zbog čega treba koristiti ulje koje proizvođač preporučuje za moj auto?

Svaki motor je dizajniran da koristi određeni viskozitet ulja kako bi pravilno podmazao komponente motora. Korišćenje drugog ulja može izazvati habanje unutar motora.