Zimske gume

Zašto su bolje zimske gume od letnjih u vreme zime?

Letnje gume u toku zime očvrusnu i tad se gube njene performanse. Zakon nas je prinudio da zimske gume imamo na snegu, ledu i poledici, ali o sopstvenoj bezbednosti moramo sami da brinemo i odaberemo gume sa kojima je rizik sveden na najmanju meru.

Jedna od najznačajnijih karakteristika gume je prianjanje na podlogu što je posebno važno za zimske gume. Komponente zimske gume zbog kojih je bolja od letnje i gume za sve sezone su:

  • Gumena smesa od koje je letnja guma proizvedena počinje da otvrdnjava ispod +7°C i ne može da obezbedi nivo prianjanja koji je potreban zimi. Specijalna tehnologija proizvodnje omogućuje zimskoj gumi da bude elastična i da dobro prianja za podlogu na niskim temperaturama.
  • Dezen gazećeg sloja je posebno važan u uslovima snega i bljuzgavice kada točak svojom rotacijom pritiska sneg u široke kanale gume stvarajući dodatnu trakciju.
  • Na prvi pogled zimsku gumu možemo prepoznati po velikom broju sitnih, poprečnih lamela kojima je guma “izreckana”. Zimska guma ima oko 1200 lamela što je mnogo više u odnosu na letnju gumu koja ima svega 200 lamela. Lamele omogućuju blokovima gazećeg sloja da se saviju i zariju dublje u sneg ili led što poboljšava vuču.
  • Zahvaljujući ovim karakteristikama zimske gume imaju bolje prianjanje i vuču u uslovima snega i leda od letnjih i guma za sve sezone. To se odnosi na bolje držanje na putu, manji rizik od akvaplaninga, ubrzanje i bolje kočenje. Zimske gume imaju kraci zaustavni put.

 

Pogledajte oglase za gume i felne